GYIK: Gyakori kérdések a Catawiki árveréséről

Mi az a Catawiki?

A Catawiki a leggyorsabban növekvő online árverési platform Európában. Nyolcvan kategóriában heti több mint 300 árverésével és havi 12 millió nemzetközi látogatójával a Catawiki a lehető legjobb hely a különleges tárgyak adásvételére.

Mik azok a Catawiki-árverések?

Minden árverésünk pénteken kezdődik és a hét adott napján ér véget. Igen tekintélyes nemzetközi közönség látogatja őket. Minden egyes árverést szakértők felügyelik, akik gondoskodnak a hirdetések változatosságáról és magas színvonaláról. Különleges fizetési rendszerünk garantálja a tranzakciók biztonságát.

Miért hosszabbítja meg a rendszer az árveréseket egy perccel?

Ha az utolsó percben licitál, az adott tétel licitálási időszaka egy perccel meghosszabbodik. Ezzel próbáljuk biztosítani, hogy mindenkinek egyenlő esélye legyen megnyerni az árverést. A cél az, hogy elkerüljük, hogy mindenki az utolsó 5 másodpercben akarjon licitálni.

Milyen költségei vannak az árverésnek?

A licitek összege nem tartalmazza a 9%-os árverési díjat és a szállítás költségét. Ezen felül további díjak nincsenek. Áfát és más forgalmi adót nem kell fizetnie. Az ajánlatok nem foglalják magukba a 9%-os licitdíjat és a szállítási költséget, amely a végső kifizetésnél felszámolásra kerül. Minden egyéb költség vagy levonás, úgy mint vám, behozatali illeték, vámkezelési és egyéb, az áru szállítása során felmerülő kezelési költség, szintén Önt terheli és amennyiben releváns, egy későbbi fázisban levonásra kerül. Minden licit kötelező érvényű. Az ajánlatok nem foglalják magukba a 9%-os licitdíjat és a szállítási költséget, amely a végső kifizetésnél felszámolásra kerül. Minden egyéb költség vagy levonás, úgy mint vám, behozatali illeték, vámkezelési és egyéb, az áru szállítása során felmerülő kezelési költség, szintén Önt terheli és amennyiben releváns, egy későbbi fázisban levonásra kerül. Minden költség tartalmazza az áfát. Minden licit kötelező érvényű.

Minden licit kötelező érvényű?

A leadott licitek kötelező érvényűek. A megnyert tételeket köteles megvásárolni a licitként felajánlott összegért. A licitálással elfogadja a Használati feltételeinket.

Hogyan kell fizetnem, ha megnyerem valamelyik tételt?

A fizetés rendkívül egyszerű és felhasználóbarát. Online fizethet, hitelkártyával vagy közvetlen banki átutalással. Egyes országokban a vásárlók az iDeal, a Bancontact, a Mr Cash vagy a DirecteBanking szolgáltatást is használhatják. Ha nem tud online fizetni, át is utalhatja az összeget a számlánkra. Az ehhez szükséges adatok megtalálhatók az e-mailben, amelyet kap.

Kitől vásárlom meg az árverésre kínált tételt?

A megnyert tételt a jelzett eladótól vásárolja meg. Az eladó nevét a tétellistában vagy a tétel leírása alatt tüntetjük fel. A rendelési és fizetési oldalakon szintén egyértelműen látható, hogy mely eladótól vásárolta meg az árverésre kínált tételt. A Catawiki csak az árverés lebonyolítására szolgáló platformot biztosítja. A tétel leírásában feltüntetett eladó mindig teljes felelősséggel tartozik a szállítandó termékekért vagy szolgáltatásokért.

Mi az a „minimálár”?

A minimálár a legalacsonyabb eladási ár, amelyen Ön, mint eladó, hajlandó eladni az adott terméket. Ez az összeg a licitálók előtt rejtve marad. Ha az árverés végéig nem érik el a minimálárat, az adott tétel nem talál gazdára az aukción. További részletekért látogasson el ide.

Mi az a „szakértői becslés”?

Egyes értékes tételeknél a szakértő megjelöli a becsült értéket. A becsült ártartomány csak irányadóként szolgál, és nem jelent garanciát a tétel tényleges értékére vonatkozóan.

Mi történik, ha automatikus licit érkezik egy minimáláras tételre?

Ha egy adott tétel minimáláránál magasabb automatikus licitet állít be, az első licitje automatikusan a tétel minimálárának megfelelő összeg lesz. Az automatikus licit ezután is aktív marad. Ha egy adott tétel minimálárával megegyező automatikus licitet állít be, az első licitje automatikusan a tétel minimálárának megfelelő összeg lesz. Mivel ezzel az automatikus licit elérte a maximális értékét, ezután már nem lesz aktív. Ha egy adott tétel minimáláránál alacsonyabb automatikus licitet állít be, a rendszer automatikusan a teljes összeggel licitál, amely megjelenik a licitnaplóban is. Mivel ezzel az automatikus licit elérte a maximális értékét, ezután már nem lesz aktív.

Hogyan működnek az árverés-értesítők?

Az árverés-értesítők automatizált e-mail üzenetek, amelyet a rendszerünk küld akkor, amikor egy Ön által keresett tételt felkínálnak valamelyik árverésünkön. A normál keresések csak az egyes tételek címében és alcímében keresnek. Ha a tételek leírásában is keresne, jelölje be „A tételek leírásában is keressen” négyzetet. Legfeljebb egy e-mailt kap hetente, ha az árverés-értesítőinek megfelelő új árverési tétel érkezik.

Hol találom a korábbi árveréseim eredményeit?

Az aktuális árverési oldalon a bal oldali „korábbi árverések eredményei” menüben a kívánt dátum kiválasztásával megtekintheti a korábbi árverési tételekből származó bevételét.

Visszavonhatom a licitemet?

Nem, minden leadott licit jogilag kötelező érvényű, és egészen addig aktív marad, amíg valaki magasabb ajánlatot nem tesz a tételre. Ha a tételre minimálárat állítottak be, és az Ön elfogadott licitje a minimálár alá esik, a tétel nem kel el az árverésen.

Kapok-e értesítést arról, ha a kívánságlistámról egy tételt árverésre kínálnak?

Nem. Csak arról kap értesítést, ha a kívánságlistájáról egy tételt eladásra kínálnak a piactéren.

Lehet-e tételeket felvenni a kívánságlistára az árverésekről?

A kívánságlistára bármilyen tétel felvehető, így az árverésre kínált cikkek is. A tétel neve alatt megtalálható a katalógusszám, amely beírható a keresőbe.

Külföldről is lehet licitálni?

Igen, bármely országból licitálhat. A tételt a megadott címre szállítjuk.

Külföldről is lehet fizetni?

Igen, bármely országból fizethet, hitelkártyával vagy más online fizetési módszerekkel.

Átvehetem-e személyesen is a tételt? Ha igen, akkor is kell szállítási költséget fizetnem?

Egyes tételek leírásában fel van tüntetve, hogy az adott tétel megbeszélés szerint személyesen is átvehető. Az automatikus e-mailes fizetés-visszaigazolási folyamat keretében kell jeleznie, hogy személyesen szeretné átvenni a cikket. Ebben az esetben nem kell szállítási díjat fizetnie.

Külföldre is szállíthatók a tételek?

========================== Igen, a tételek külföldre is szállíthatók, ez azonban szállítási költségeket von maga után.

Milyen költségei vannak a külföldi szállításnak?

A szállítási díjakat maguk a tételek eladói határozzák meg. A szállítási költség a tétel leírása alatt látható.

Hogyan történik a tételek szállítása/csomagolása?

A tétel eljuttatása az eladó felelőssége. A szállítás általában futárszolgálattal történik, akik gondoskodnak a rendezett és biztonságos csomagolásról.

Hogyan és mikor kapok értesítést arról, ha nyerek?

Ha eladnak Önnek egy tételt, e-mail üzenetet kap arról, hogy megnyerte a tételt. Az üzenetben olvasható, hogy milyen lépéseket kell tennie ahhoz, hogy a tétel eljusson Önhöz.

Miért van minimális összege a következő licitnek? Hogyan működik ez?

Annak érdekében, hogy a licitálási lépcsők ne legyenek értelmetlenek, a Catawiki minimális licitlépcsőt használ. Ezzel elkerülhető, hogy valaki csak egy-két euró különbség miatt veszítsen el egy adott tételt. A javasoltnál magasabb licitlépcső használata ugyanakkor megengedett.

Az alábbi táblázatban láthatók a licitlépcsők.

Jelenlegi ajánlat ennyitől € eddig € licit mérték €
€ 1 € 10 € 1
€ 10 € 100 € 5
€ 100 € 200 € 10
€ 200 € 500 € 20
€ 500 € 1.000 € 50
€ 1.000 € 2.000 € 100
€ 2.000 € 5.000 € 200
€ 5.000 € 10.000 € 500
€ 10.000 € 20.000 € 1.000
€ 20.000 € 50.000 € 2.000
€ 50.000 € 100.000 € 5.000
€ 100.000 € 200.000 € 10.000
€ 200.000 € 500.000 € 20.000
€ 500.000 > € 500.000 € 50.000
Kérjük, vegye figyelembe: Folyamatosan azon dolgozunk, hogy javítsuk a weboldal használatának élményét. Ezért, bár a licitek értékei a fenti táblázatban le vannak fektetve, előfordulhat, hogy különbözőek a weboldal vagy az alkalmazás egyes részein. Ez azért van, hogy új funkciókat teszteljünk, vagy egyéb okokból.

Közjegyzői felügyelet

Árveréseinket közjegyző felügyeli, aki garantálja az összes leadott licit érvényességét. A független közjegyző bármikor ellenőrizheti a Catawiki regisztrált licitálóinak teljes licitálási előzményeit, illetve bármelyik árverést is. A Catawiki aukciós rendszeréhez való hozzáférési jogosultság kizárólag a közjegyző számára van fenntartva; a rendszerhez semmilyen más harmadik fél nem férhet hozzá. További részletekért látogasson el ide.

Sürgős kérdésem van az árverésről.

Ha bármilyen fontos kérdése van, amelyre a fentiekben nem kapott választ, küldjön nekünk e-mailt. Mielőbb felvesszük Önnel a kapcsolatot.