Mi az az automatikus licit?

Amikor automatikus licitet tesz, a Catawiki árverési rendszere automatikusan a legkisebb engedélyezett összeggel – a minimális licitlépcsővel – növeli meg a licitjét, amikor ez szükséges ahhoz, hogy újra Ön lehessen a legmagasabb összeget ajánló licitáló. A rendszer egészen addig fölé ajánl a többi licitálónak, amíg el nem éri a megadott automatikus licitálási összeget. Így nem kell manuálisan újabb és újabb ajánlatokat tennie – csak meg kell adnia automatikus licitként a maximális összeget, amelyet hajlandó licitként felajánlani. Ez akkor is nagyon kényelmes, ha nincs alkalma figyelni az árverés utolsó óráira. Így mindig automatikusan Ön lesz a legmagasabb licitáló, egészen addig, amíg valaki nem ajánl magasabbat az Ön automatikus licitjénél.

Hogyan működik?

Adja meg azt a maximális összeget, amelyet hajlandó fizetni az adott tételért, majd kattintson az „Automatikus licit” gombra. A rendszer kéri, hogy erősítse meg az automatikus licitjét. E-mailben megerősítést küldünk Önnek az automatikus licitjéről. Ha ekkor nem Ön a legmagasabb összeget ajánló licitáló, a rendszer a minimális licitlépcsőt figyelembe véve megteszi az első lehetséges licitet. Például: az X árura tett legmagasabb licit, melyet egy másik ajánlattevő tett, jelenleg 15 €. Maximum ekkora licitet szeretne tenni: 100 €. Ha ezt adja meg automatikus licitként: 100 €, akkor az X árura 20 € licit automatikusan meg lesz téve az Ön nevében.

Milyen licitlépcsőket használ a rendszer?

Amikor automatikus licitet tesz valamelyik tételre, a rendszer a következő minimális licitlépcsők szerint fogja túllicitálni az addigi legmagasabb licitálót:

Jelenlegi ajánlat ennyitől € eddig € licit mérték €
€ 1 € 10 € 1
€ 10 € 100 € 5
€ 100 € 200 € 10
€ 200 € 500 € 20
€ 500 € 1.000 € 50
€ 1.000 € 2.000 € 100
€ 2.000 € 5.000 € 200
€ 5.000 € 10.000 € 500
€ 10.000 € 20.000 € 1.000
€ 20.000 € 50.000 € 2.000
€ 50.000 € 100.000 € 5.000
€ 100.000 € 200.000 € 10.000
€ 200.000 € 500.000 € 20.000
€ 500.000 > € 500.000 € 50.000

Ki láthatja az automatikus licitemet?

A megadott összeg nem lesz látható sem a többi felhasználó, sem a szakértők számára. Az automatikus licit csak néhány webhelytechnikus által kérhető le kimondottan ritka esetekben, például ha a licitálási minták elemzése szükséges.

Visszavonhatom az automatikus licitemet?

Az automatikus licit visszavonása nem lehetséges. A már leadott automatikus licit feltétlen és vissza nem vonható.

Mi történik, ha valaki túllicitálja az automatikus licitemet?

Ebben az esetben már nem az Öné lesz a legmagasabb licit, amiről e-mailt is kap.

Mi történik, ha valaki olyan licitet tesz, amelyik éppen egy kicsivel az automatikus licitösszegem alatt van?

Ebben az esetben a rendszer automatikusan a maximális licitet teszi meg. Például: Megadott egy automatikus licitet: 100 €. A legmagasabb licit: 80 € Egy másik ajánlattevő most licitel 98 €. A licit el lett fogadva, majd ezt követően túl lett licitálva az Ön automatikus licitjével.

Mi történik, ha valaki pontosan ugyanazzal az összeggel licitál, mint egy korábban tett automatikus licitem?

Ha korábban már automatikus licitje érkezett pontosan ugyanazzal az összeggel az adott tételre, az Ön licitje kap elsőbbséget, hiszen az automatikus licit érkezett korábban. A licitálási előzmények között mindkét licit ugyanazzal az összeggel és időponttal jelenik meg, ugyanakkor a saját licitje – azaz a korábban megtett licit – lesz legfelül, mint legmagasabb licit.

Beállíthatok-e automatikus licitet, ha már az enyém a legmagasabb licit?

Igen, be. Ez akkor lehet célszerű, ha jelenleg az Öné a legmagasabb licit, de nem tudja majd figyelemmel követni az árverés végét. Ebben az esetben megadhat egy automatikus licitet, amivel növelheti a nyerési esélyeit. A rendszer csak akkor használja az automatikus licitálást, ha valaki magasabb összeggel licitál.

Meghosszabbodik-e a tétel licitálási időszaka, ha az utolsó percben automatikus licit érkezik?

Igen, ebben az esetben a licitálási időszak 1 perccel meghosszabbodik.

Mi a helyzet minimálár esetén?

Ha egy minimáláras tételre automatikus licit érkezik, a következők egyike történik:

Ha egy adott tétel minimáláránál magasabb automatikus licitet állít be, az első licitje automatikusan a tétel minimálárának megfelelő összeg lesz. Az automatikus licit ezután is aktív marad.

Ha egy adott tétel minimálárával megegyező automatikus licitet állít be, az első licitje automatikusan a tétel minimálárának megfelelő összeg lesz. Mivel ezzel az automatikus licit elérte a maximális értékét, ezután már nem lesz aktív.

Ha egy adott tétel minimáláránál alacsonyabb automatikus licitet állít be, a rendszer automatikusan a teljes összeggel licitál, amely megjelenik a licitnaplóban is. Mivel ezzel az automatikus licit elérte a maximális értékét, ezután már nem lesz aktív.

Ezekről az eseményekről egyértelmű értesítést kap, többek között e-mailben is.